"Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι"

Γιώργος Σεφέρης

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016

Γυναίκες, συγγνώμη!


Αυτό δεν είναι ένα πλήρες άρθρο. Είναι σκόρπιες σκέψεις του γράφοντος, αποτυπωμένες βιαστικά. Δεν έχει αξίωση πληρότητας ή συνεκτικότητας λόγου. Αποτελεί πιο πολύ, συναισθηματική κατάθεση.

Η μεγαλύτερη αποτυχία του Χριστιανισμού ήταν ότι δεν κατόρθωσε να εκτοπίσει την αρχαία φαλλοκρατία και να εξασφαλίσει την ισοτιμία και την αξιοπρέπεια των γυναικών μέσα στην κοινωνία. Η καταπιεστική αντίληψη, της γυναίακας ως αναπαραγωγική μηχανή και υπηρετικό προσωπικό που είναι διαρκώς περιορισμένη, ενώ ο άντρας μπορεί όπως του αρέσει να την απατά, να την κακομεταχειρίζεται και να μην την λαμβάνει υπ' όψιν του, είναι βαθιά αντιχριστιανική. Στη χριστιανική πατριαρχία, οι σχέσεις συζύγων είναι Χριστού- Εκκλησίας. Ο άνδρας ως alter Christus είναι η κεφαλή της γυναίκας, αλλά με τη μορφή που ο Χριστός είναι κεφαλή του λαού του: διακονώντας, όχι διακονούμενος, υπηρετώντας, όχι υπηρετούμενος, θυσιάζοντας τον εαυτό του όχι επιβάλλοντας τη θέληση του αυταρχικά και σκληρά. Η χριστιανική πατριαρχία είναι "άδικη" για τον άνδρα, διότι τον κάνει όχι ίσο εταίρο, αλλάδιάκονο της συζύγου του., η οποία γίνεται σύντροφος, βοηθός και συμπαραστάτης του. Είναι δύσκολη η αποστολή του΄αντρα, αλλά και της γυναίκας, Αν κάποιος διαβάσει τις επιταγές του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου ή του Αγ. γρηγορίου του Ναζιανζηνού, για το πως να φέρεται ο σύζυγος στη σύζυγο, θα συγκινηθεί από την τρυφερότητα και τη γλυκήτητα του λόγου των.

Αλλά τι έγινε; Πολύ λίγα. Έτσι ενώ είχαμε τα φόντα να φέρουμε τη γυναικεία απελευθέρωση (με τρόπο ένθεο και συμπληρωματικό με τον άνδρα, όχι με την επαναστατικότητα και ριζοσπαστικότητα του φεμινισμού, ο οποίος σήμερα σε αρκετά σημεία έχει εκτραπεί τραγικά), διαιωνίστηκε η καταπίεση. Δεν είχε αρκετό σθένος η Εκκλησία για να παλαίψει αυτό το κακό. "Ε ας χτυπάει τη γυναίκα του, έτσι πρέπει για να μάθει να υπακούει. Και ας ξενοκοιμάται ή ας γυρίζει με τις πόρνες όταν είναι ακόμα ελεύθερος, ο άντρας είναι άντρας. Αλλά η γυναίκα είναι η τιμή του σπιτιού". Γυναίκα που δεν μπορεί να εργαστεί, να ψηφίσει, να έχει ιδιοκτησία, που στιγματίζεται όταν κακοποιείται... Αντιλήψεις αηδιαστικές, που 2000 χρόνια τώρα είναι πληγές στο Σώμα των Πιστών.

Πόσο θλιβερό είναι! Εκεί που δεν πέτυχε η αγάπη του Ευαγγελίου και ο μελίρρυτος λόγων των Πατέρων, πέτυχε ο άθεος φεμινισμός, με όλα του τα καλά αλλά και όλες του τις υπερβολές, που τώρα συμβάλουν στην παρακμή της οικογένειας. Καλά να πάθουμε όμως. Μας άξιζε ολοκληρωτικά. Και σαν να μην έφτανε η ντροπιαστική μας αποτυχία, πλέον όλοι οι μπροστάρηδες της νεωτερικότητας και της νεωτερικότητας, άθεοι και Εβραιογνωστικοί, λένε ότι είναι στη φύση του Χριστιανισμού η καταπίεση της γυναίκας. Πως να τους πείσεις το αντίθετο; Τι να πεις; Εκατομμύρια κακόμοιρες υπάρξεις θα μπορούσαν να γλιτώσουν από τόσα δεινά, αλλά ο κορυφαίος θεσμός στη Γη, αυτός που αξιώνει να λέγεται Σώμα του Χριστού, έκανε, κατά κύριο λόγο, την πάπια.

Τώρα γκρινιάζουμε και διαμαρτυρόμαστε για τις υπερβολές της ελευθεριότητας, για τη διάλυση της οικογένειας, για τη συναισθηματική σύγχιση, για τον εξανδρισμό των γυναικών και την εκθήλυνση των ανδρών, για το πρόβλημα ανατροφής των παιδιών, για την κατάρρευση της πατρότητας. Να σκεφτούμε όμως πρώτα ότι όλα αυτά είναι αντίδραση σε αιώνες κακής διαχείρισης ή απραξίας. YOU COULD HAVE PREVENTED THIS που λέει και το σοφό Internet.

Από έναν άντρα και έναν χριστιανό, γυναίκες, συγγνώμη!

(Στην εικόνα, οι Άγιοι Πέτρος και Φευρωνία του Μουρόμ, της Ρωσικής Εκκλησίας. Ψάξτε την ιστορία τους. Πιο πολύ μύθος παρά ιστορία, αλλά σιγουρα πανέμορφη)Μ.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρουν οι άποψεις σας και οι διαφωνίες σας.
Ο γόνιμος διάλογος μας κάνει όλους πιο σοφούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...