Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Ο Μακεδονομάχος Γεώργιος Τόμπρας και το παρατημένο σπίτι του στην Αγία Παρασκευή (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος


Λίγοι το γνωρίζουν αλλά στη Λεωφόρο Μεσογείων, κοντά στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής υπάρχει το σπίτι ενός μεγάλου Μακεδονομάχου, του Γεώργιου Τόμπρα. Το σπίτι σήμερα φαίνεται πραγματικά παρατημένο και προκαλεί θλίψη.

Τον Ιούλιο του 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής τίμησε τον μεγάλο μακεδονομάχο τοποθετώντας αναμνηστική πινακίδα μπροστά στο σπίτι που έζησε και πέθανε.

 

Ποιός είναι ο Γεώργιος Τόμπρας 
Η προσφορά του στην πατρίδα μας είναι μάλλον άγνωστη. Όπως διαβάζουμε στο vrilissianews.gr, ο Γ. Τόμπρας γεννήθηκε το 1878 στο Αϊβαλί (Κυδωνίες) της Μικράς Ασίας. Από μικρός ήλθε στην Ελλάδα και σπούδασε φαρμακοποιός στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο από το 1895 μέχρι το 1900.

Από το 1900 πήρε τον βαθμό του ανθυποφαρμακοποιού στον ελληνικό στρατό, δηλαδή του ανθυπολοχαγού. Τον Μάρτιο του 1905 εγκατέλειψε την θέση του για να πάει στην τότε Τουρκοκρατούμενη Δυτική Μακεδονία για να συμμετάσχει σαν εθελοντής στον Μακεδονικό αγώνα.

Όταν το 1906 επέστρεψε στην Αθήνα η διοίκηση του Μακεδονικού Αγώνα, έχοντας πλέον εκτιμήσει τα πολεμικά του προσόντα και τον ηρωισμό του τον διατάσσει να επιστρέψει και πάλι στην Μακεδονία, σαν αρχηγός σώματος πλέον, με το ψευδώνυμο Καπετάν Ρουπακιάς και δρώντας κυρίως στην περιοχή της λίμνης των Γιαννιτσών.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 1906 σε μάχη απέναντι στους Βουλγάρους στο Βουλγαροκρατούμενο χωριό Αλάρ, σημερινό Αρχοντικό Κοζάνης, τραυματίζεται βαρύτατα και νοσηλεύτηκε για είκοσι ημέρες σε άσχημη κατάσταση και αφού βελτιώθηκε ελαφρά η υγεία του επέστρεψε στην Αθήνα για περαιτέρω ανάρρωση.

Παρότι οι γιατροί του απαγόρευσαν να επιστρέψει στη Μακεδονία, ο Τόμπρας τους αγνόησε και επικεφαλής πλέον σώματος 100 ανδρών επέστρεψε στη Δυτική Μακεδονία. Η δράση του συνεχίστηκε μέχρι και το 1909 όπου έλαβε τέλος ο Μακεδονικός Αγώνος.

Ο δικός του όμως δεν σταμάτησε. Στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο ήταν επικεφαλής λόχου που πήρε μέρος στην θριαμβευτική Ελληνική νίκη στο Σαραντάπορο, ενώ στον δρόμο προς την Θεσσαλονίκη, και πάλι επικεφαλής λόχου, επιτίθεται κατά οχυρωμένου Τουρκικού αποσπάσματος κοντά στα Γιαννιτσά.

Παρών όπως πάντα στην πρώτη γραμμή τραυματίζεται και πάλι σοβαρά και αναγκάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα. Εκτοτε λόγω αποδεδειγμένης αναπηρίας προσφέρει μόνο από διοικητικές θέσεις, τόσο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και στην Μικρασιατική εκστρατεία.

Ο Γιώργος Τόμπρας εγκαταστάθηκε το 1916 στο σπίτι στην Αγία Παρασκευή, στην αρχή περιοδικά και μετά την αποστράτευσή του μόνιμα. Εκεί έζησε μέχρι τον θάνατο του απολαμβάνοντας την αγάπη και τον σεβασμό όλων για τον αγώνα που είχε κάνει.  

Το σπίτι σήμερα
Το σπίτι σήμερα φαίνεται πλήρως εγκαταλειμμένο και παρά την πινακίδα που μπήκε το 2016 φαίνεται να μην γίνεται καμία συντήρηση. Είναι πιθανό να υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε, όμως αυτό δεν αλλάξει το ότι η εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου είναι θλιβερή.

Το σπίτι αυτό θα μπορούσε να στεγάσει ένα μουσείο για τον Μακεδονικό Αγώνα ή έστω να χρησιμοποιηθεί με κάποιον τρόπο που θα σέβεται την ιστορία και δεν θα έπεφτε σε αχρηστία.

Δείτε τις φωτογραφίες που τραβήξαμε ως Cognosco Team και κρίνετε το εάν η πολιτεία έχει κάνει το χρέος της:


 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρουν οι άποψεις σας και οι διαφωνίες σας.
Ο γόνιμος διάλογος μας κάνει όλους πιο σοφούς.