"Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι"

Γιώργος Σεφέρης

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Η ετρουσκική Πόρτα Ντελ’ Άρκο που σώζεται μέχρι σήμερα με θαυμαστό τρόπο

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος



 Το 4ο αιώνα π.Χ. οι Ετρούσκοι έχτισαν τα μήκους 7 χιλιομέτρων τείχη στην πόλη Velathri (Βολτέρρα για τους Έλληνες) της Τοσκάνης, κοντά στην Πίζα.

Μία από τις πέτρινες πύλες των τειχών της σώζεται έως σήμερα και είναι γνωστή ως Πόρτα ντελ’ Άρκο.




Ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να διατηρηθεί η πύλη κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο προκαλεί ανατριχίλα. Όλα οφείλονται στους ίδιους τους κατοίκους της πόλεως οι οποίοι πήραν απόφαση να την προστατεύσουν με κάθε τρόπο από τα ναζιστικά στρατεύματα.
Οι Γερμανοί είχαν αποφασίσει να την ανατινάξουν για να εμποδίσουν την προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων, όμως μετά από συζητήσεις με τους κατοίκους δέχτηκαν να μην πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους εάν σε ένα βράδυ οι κάτοικοι σφράγιζαν το μνημείο.



Αποφασισμένοι οι κάτοικοι, τη νύχτα της 30ης Ιουνίου, πήραν πέτρες από τα πεζοδρόμια και τους γύρω δρόμους και έκλεισαν την πύλη. Μία πλάκα έχει τοποθετηθεί από το 1984 κοντά στην πόρτα και υπενθυμίζει το συγκλονιστικό αυτό γεγονός.
Η πράξη αυτή έχει τεράστια ιστορική σημασία, καθώς η πύλη αυτή είναι η παλιότερη παγκοσμίως σωζόμενη ημικυκλική αψίδα*, είδος που θα αναπτύξουν στη συνέχεια οι Ρωμαίοι.



*Η αψίδα είναι αρχιτεκτονική κατασκευή η οποία δημιουργεί άνοιγμα στον χώρο ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει βάρος (π.χ. θύρα σε πέτρινο τοίχο – βλ. τελευταία φωτογραφία).



(Φωτογραφίες: Στις πρώτες τέσσερις βλέπουμε την ετρουσκική Porta all’Arco όπως σώζεται σήμερα στην Βολτέρρα. Στην τελευταία βλέπουμε πως φτιαχνόταν μια ημικυκλική αψίδα, με τις πέτρες να παίρνουν αρκετή κλίση ώστε να στηρίζονται επαρκώς και να μην καταρρεύσουν).

Πηγή: Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρουν οι άποψεις σας και οι διαφωνίες σας.
Ο γόνιμος διάλογος μας κάνει όλους πιο σοφούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...