"Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι"

Γιώργος Σεφέρης

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Η υποκρισία της Ιταλίας στην (δήθεν) αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος


 Η προ ημερών αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την ιταλική βουλή ήταν ένα θέμα που έγινε βασική είδηση (και καλώς) από τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Στη χώρα μας ειδικά εμφανίστηκε η είδηση με πάρα πολύ θετικά σχόλια.

Φυσικά ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί το ψήφισμα αυτό από την ιταλική κυβέρνηση, οπότε ας περιμένουμε να δούμε τί θα γίνει, ενώ και η Τουρκία έχει δείξει τη μεγάλη της ενόχληση με μπαράζ σκληρών δηλώσεων.

 Ως εδώ όλα καλά. Όμως η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει μόνο σε αυτή την κίνηση επειδή η κυβέρνηση έχει αντι-μουσουλμανικό και αντι-τουρκικό προσανατολισμό (το έχει δείξει πολλάκις ο Σαλβίνι με την ρητορική του και αυτό δεν είναι κάτι που το κατακρίνουμε).

Δυστυχώς οι Ιταλοί θα πρέπει πάραυτα να αναγνωρίσουν τόσο την γενοκτονία των Ποντίων όσο και τη δική τους ευθύνη στα εγκλήματα των νεότουρκων κατά των Χριστιανικών πληθυσμών, ειδικά την περίοδο που ήταν σε εξέλιξη η Μικρασιατική εκστρατεία.

Δεν θα κάνουμε ιστορική ανάλυση στο παρόν άρθρο, αλλά είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή που ελληνικός στρατός πάτησε το πόδι του στη Σμύρνη οι Ιταλοί όπλισαν τα χέρια Τούρκων για να προκληθεί χάος και να ζητήσουν να αναλάβουν εκείνοι να ελέγξουν τη ζώνη της Σμύρνης, κάτι που ήταν εξ αρχής διακαής τους πόθος.

Φυσικά οι ιστορικοί μας αναφέρουν πολλά περιστατικά σε διάφορα μέτωπα της Μικράς Ασίας όπου οι Ιταλοί προσπαθούσαν να παρενοχλούν τον ελληνικό στρατό δίνοντας όπλα στους Τούρκους για να αποδείξουν ότι ο στρατός μας ήταν ανίκανος να βρίσκεται εκεί.

Αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής (και των Γάλλων φυσικά) ήταν να οπλιστούν τελικά οι νεότουρκοι και να ηττηθεί ο ελληνικός στρατός (χωρίς φυσικά να εννοούμε ότι δεν υπήρξαν δικές μας εγκληματικές ευθύνες) και κατά συνέπεια να σφαγιαστούν ανηλεώς οι Χριστιανικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας.

Για το λόγο αυτό δεν φτάνει απλώς να κάνουν πολιτικαντισμό με τη γενοκτονία των Αρμενίων. Θα πρέπει να αναγνωρίσουν και την ποντιακή αλλά και τις δικές τους ευθύνες στη γενοκτονία όλων των πληθυσμών της περιοχής.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Οι Ιταλοί θα συνεχίσουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια σε βάρος των σφαγιασθέντων λαών της Μικράς Ασίας και θα αρνούνται κάθε δική τους συμμετοχή σε αυτό.

Αυτά τα λίγα, απλώς για να μην ηρωποιούμε ανθρώπους και κυβερνήσεις. Οὐαὶ δὲ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρουν οι άποψεις σας και οι διαφωνίες σας.
Ο γόνιμος διάλογος μας κάνει όλους πιο σοφούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...