"Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι"

Γιώργος Σεφέρης

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Η σήψη της μόδας στην σημερινή κοινωνία

Η σήψη της μόδας στην σημερινή κοινωνία

Είναι προφανές πως στις μέρες μας, ο ευτελισμός της μόδας αποτελεί πολλές φορές αντικείμενο συζήτησης και ταυτόχρονα προβληματισμού των ατόμων. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί στην χώρα μας και όχι μόνο μια υιοθέτηση μη υγιεινών στάσεων στην μόδα, πράγμα το οποίο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.



Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η νεολαία στο μεγαλύτερο βαθμό του πληθυσμού ακολουθεί μια μέθοδο ντυσίματος στο οποίο εκτός από το γεγονός πως πολλές φορές είναι εξευτελιστικό, σε κάποιες περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε ελάχιστες διαφορές τόσο στο γυναικείο όσο και στο ανδρικό ντύσιμο. Μιλώντας λοιπόν σε πρώτη φάση για τις γυναίκες, έχει δημιουργηθεί η αντίληψη σε πολλές πως όσο πιο προκλητικά ντύνονται, τόσο περισσότερο θα είναι αρεστές στο αντίθετο φύλο. Έτσι λοιπόν μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μας κάνει να διαπιστώσουμε πως όπως ντύνονται τα κορίτσι το καλοκαίρι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ντύνονταν οι ιερόδουλες κατά την δεκαετία του 70.  Η όλη αισθητική καλλιέργεια που έχουν όλες οι κοπέλες εστιάζεται στο να διαθέτουν καλλίγραμμα γυμνά πόδια. Δηλαδή η έννοια του κάλους έχει περιοριστεί μέσα σε καθαρά υλικά και σεξουαλικά πλαίσια. Αυτό βέβαια αποτελεί τραγική ειρωνεία ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πως ο Φεμινιστικός πολιτικός ακτιβισμός πραγματοποιεί εκστρατείες επάνω σε θέματα όπως   το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του σώματος της γυναίκας και της αναπαραγωγικής της ικανότητας, η σεξουαλική παρενόχληση, οι διακρίσεις,  η σεξουαλική βία κ.λπ. 

Είναι βέβαια και ορισμένες φορές που ο ρουχισμός μιας γυναίκας δεν έχει να ζηλέψει από εκείνο ενός άντρα.  Στην συγκεκριμένη περίπτωση  η προσπάθεια μιας γυναίκας  να φοράει τα ίδια ακριβώς ρούχα με έναν άντρα έχει σαν μοναδικό αποτέλεσμα να υποβιβάζει την θηλυκότητα της.
  Όμως για να είμαστε δίκαιοι και το « ισχυρό» φύλο μας έχει εκθέσει ουκ ολίγες φορές με την εμφάνιση του. Διαπιστώνουμε συχνά πως ο τρόπος ενδυμασίας ενός άντρα δεν ταιριάζει με εκείνον ενός πραγματικού άντρα που σέβεται πάνω από όλα τον εαυτό του. Σε όλους φαντάζομαι θα έχει τύχει έστω και μια φορά στην ζωή τους να έχει συναντήσει ένα τέτοιο περιστατικό. Αν θυμηθούμε πως ήταν τα ρούχα τα οποία οι άντρες πετούσαν στα σκουπίδια ως άχρηστα κουρέλια πριν από 30-40 χρόνια, τώρα και πάλι με μεγάλη έκπληξη αυτά τα κουρέλια θα τα αντικρίσουμε στις βιτρίνες μαγαζιών όπου θα πωλούνται και σε αρκετά υψηλές τιμές. Εδώ βέβαια δεν θα εξαιρεθούν και οι γνωστοί σε όλους μας κάγκουρες όπου η εμφάνιση της δεν προκαλεί τίποτα παραπάνω από γέλιο μέχρι να κάνουμε καινούργιο συκώτι. Βεβαίως δεν περνά απαρατήρητη και η κατηγορία των ατόμων που ντύνονται περισσότερο θηλυπρεπώς παρά με αντρικά πρότυπα.

  Και από όλα αυτά κάποιος εύλογα θα αναρωτιόταν: Εάν όλα αυτά δεν είναι η Αντιστροφή της πυραμίδας, εάν δεν είναι η ανατροπή κάθε αισθητικής και ηθικής, τότε τι είναι? Μια απλή απάντηση θα μπορούσε να ήταν το πώς οι σχεδιαστές βρίσκονται πλέον σε δημιουργικό αδιέξοδο και πως με σπασμωδικές κινήσεις προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα. Όμως πολλά θα μπορούσαν να θεωρηθούν τα αίτια της κατάστασης αυτής που αφορούν και τα δύο φύλα.

 Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι η αντίληψη που υπάρχει ορισμένες φορές σε κάποια άτομα πως για να γίνουν αποδεκτά σε μια ομάδα θα πρέπει να φέρουν και τον αντίστοιχο ρουχισμό.

 Επίσης για μερικά άτομα ο τρόπος εμφάνισης τους αντικατοπτρίζει σε ορισμένες περιπτώσεις την προσωπικότητα τους ή και τα συναισθήματα τους σε
διάφορες περιπτώσεις της ζωής τους.

 Δεν είναι όμως και λίγες οι φορές όπου πολλοί νέοι χρησιμοποιούν αυτή την πρακτική ως ένδειξη εναντίωσης στις απόψεις ενός αυστηρού οικογενειακού περιβάλλοντος ή κράτους.

 Στην προώθηση της κάθε μόδας με γούστο ή χωρίς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό η εφαρμογή της από άτομα διάσημα που συνοδεύονται από μια μεγάλη κοινότητα θαυμαστών( διάσημοι τραγουδιστές, ηθοποιοί κ.λπ).

 Ορισμένες φορές ένας άνθρωπος κρίνει από μόνος του πως θα πρέπει να συμβαδίζει με την μόδα που  επικρατεί μια συγκεκριμένη περίοδο και αυτό με τον φόβο ότι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ειρωνείας σε περίπτωση που δεν την αποδέχεται.

 Αυτή η τραγική κατάσταση έχει σαν επόμενο να δημιουργήσει και τα αντίστοιχα δυσάρεστα αποτελέσματα:

 Ένα από αυτά είναι  αδυναμία του ατόμου να διαμορφώσει τον δικό του τρόπο φορεσιάς  αφού αυτόν τον καθορίζουν άλλοι παράγοντες.

 Αποτελούν υποχείρια της μόδας χωρίς να έχουν την δύναμη να αντιστέκονται και να έχουν άποψη σε αυτή.

 Οι προκλητικές εμφανίσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούν κακές εντυπώσεις και να καταλήγουν σε αντιπάθεια και κοινωνικούς αποκλεισμούς.

 Λόγω της εξάπλωσης διαφόρων τέτοιων ειδών μόδας ανά τον κόσμο έχει σαν κατάληξη το να εξαφανίζεται  ιδιαιτερότητα της ενδυμασίας κάθε χώρας και σε τελικό στάδιο η μόνη ανησυχία ορισμένων να είναι το τι θα φορέσουν προκειμένου να μην «μένουν πίσω» στην μόδα.

 Και άλλο ένα ερώτημα που δημιουργείται είναι: Οι γονείς των παιδιών αυτών τι κάνουν ή τι έκαναν για να αποτρέψουν αυτό το αποτέλεσμα. Η απάντηση φυσικά είναι ΤΙΠΟΤΑ, καθώς οι γονείς τους βρίσκονται στην ίδια ή  και χειρότερη κατάσταση από αυτή των παιδιών τους.

 Αν και αυτό το ζήτημα τις περισσότερες φορές μας αφήνει αδιάφορους, στην πραγματικότητα θα πρέπει να μας προβληματίσει αρκετά προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα ελέγξει όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το ζήτημα.

 Πηγή που βοήθησε : Θεόδοτος, Η Παρακμή στην ενδυμασία.

                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρουν οι άποψεις σας και οι διαφωνίες σας.
Ο γόνιμος διάλογος μας κάνει όλους πιο σοφούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...