"Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι"

Γιώργος Σεφέρης

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Ο μύθος της ιδρύσεως της Ταρκυνίας, της σημαντικότερης πόλεως της Ετρουρίας

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος,


 Η Ταρκυνία είναι η σημαντικότερη και αρχαιότερη, σύμφωνα με το μύθο, πόλη της Ετρουρίας και πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της Τάρχωνα (αδερφός ή πατέρας του Τυρρηνού, μέσω του οποίου έδωσαν οι Έλληνες και την ονομασία Τυρρηνοί στους Ετρούσκους).

Σύμφωνα με τον μύθο των Ετρούσκων, ο Τάρχων έβγαλε με το υνί του (σιδερένιο άκρο αρότρου, το οποίο είναι εργαλείο για το όργωμα) ένα ανθρώπινο πλάσμα με σώμα μικρού παιδιού και κεφάλι γέρου.

Ο άνθρωπος αυτός λεγόταν Τάγης και αποκάλυψε στον Ετρούσκο βασιλέα Θείες αλήθειες οι οποίες καταγράφηκαν και αποτέλεσαν τη βάση της disciplina etrusca.

(Disciplina etrusca λεγόταν, σύμφωνα με τους Ρωμαίους, η θρησκευτική παράδοση των Ετρούσκων, η οποία ήταν σε κείμενα τα οποία φυλάσονταν αυστηρά απ’ τους ιερείς και περιείχαν σημαντικές γνώσεις για τα τελετουργικά κι όχι μόνο).

Στην παραπάνω εικόνα πιθανόν να εικονίζεται ο ιδρυτικός μύθος της πόλεως. Βλέπουμε τον Τάρχωνα μαζί με άλλους ήρωες και Θεούς της Ετρουρίας και στο κέντρο έναν ιερέα να προβλέπει το μέλλον της πόλης με ηπατοσκοπία (μαντεία από την παρατήρηση τού ήπατος).

Πηγή: Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρουν οι άποψεις σας και οι διαφωνίες σας.
Ο γόνιμος διάλογος μας κάνει όλους πιο σοφούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...