"Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι"

Γιώργος Σεφέρης

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί η φαιδρή Νέα Δημοκρατία να είναι αντικείμενο συζητήσεως; Καιρός να συζητήσουμε για το μέλλον!

Του Νίκου Παππά, Φοιτητή Πολ. Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο




Έκτακτο ανακοινωθέν: Η Νέα Δημοκρατία ψάχνει τον νέο της αρχηγό! Τί ποια Νέα Δημοκρατία; Αυτή ντε, που κατέστρεψε μαζί με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την ελληνική κοινωνία. Τί εννοείτε ότι δεν σας νοιάζει; Είστε με τα καλά σας; Δεν σας ενδιαφέρει τι θα κάνει το μεγαλύτερο δεξιό - κεντρώο, φιλελεύθερο - συντηρητικό (κι όμως, σύμφωνα με αυτούς είναι ΟΛΑ αυτά) κόμμα της Ελλάδος;;; Λογικό!

Παρ’όλα αυτά όμως, υπάρχουν άνθρωποι ακόμη και σήμερα, οι οποίοι ασχολούνται σοβαρά με το ποιός θα είναι ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Σαν να πιστεύουν ότι θα αλλάξει η παραμικρή πολιτική του συγκεκριμένου κόμματος επειδή θα ακολουθηθεί η μία ή η άλλη ρητορική, επειδή η ρητορική του θα είναι λίγο πιο κεντρώα ή λίγο πιο δεξιά.

Δυστυχώς,τελικά, η πραγματικότητα δεν μας έχει διδάξει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Τα ίδια λάθη, τα ίδια φληναφήματα, οι ίδιες λογικές (ο Θεός να τις κάνει). Τα κόμματα ακόμη ορίζουν τον τρόπο σκέψεώς μας, άσχετα αν νομίζουμε ότι επειδή τους ασκούμε κριτική ισχύει το αντίθετο. Ακόμη ασχολούμαστε με τον νεοφιλελεύθερο Άδωνι, τον «εκπολιτισμένο» Βορίδη και τον κάθε τζιτζιφιόγκο που κατεβαίνει για αρχηγός, αντί να σταματήσουμε να ψάχνουμε για πολιτικούς αρχηγούς και να απαιτήσουμε να γίνουμε οι ίδιοι ως κοινωνία αρχηγοί των πολιτικών.

Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να θεωρούμε ότι οραματιζόμαστε το μελλοντικό, το διαφορετικό από το σημερινό, θα πρέπει να ξεφύγουμε από τις λογικές του συστήματος, να απορρίψουμε τον συμβιβασμό μαζί του και να αποβάλλουμε από πάνω μας ότι μας συνδέει με αυτό.

Όταν μέσα σε αυτό το φαιδρό σύστημα ψάχνουμε «το λιγότερο κακό» ή το πιο κοντινό σε μας, ουσιαστικά γινόμαστε με την υπογραφή του μυαλού μας δούλοι του, παίζουμε με τους κανόνες του και οδηγούμαστε εκεί που αυτό θέλει.

Αν θέλουμε πραγματικά να πάμε στο μέλλον, καιρός να απορρίψουμε καθολικά το σύστημα και τα πρόσωπά του, να ψάξουμε τι είναι αυτό που εμποδίζει την κοινωνία να γίνει αρχηγός του εαυτού της, και να το εξαλείψουμε με ΚΑΘΕ μέσο.

Τέλος λοιπόν οι εκπτώσεις και οι συμβιβασμοί με τους δυνάστες μας. Το μέλλον μας καλεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρουν οι άποψεις σας και οι διαφωνίες σας.
Ο γόνιμος διάλογος μας κάνει όλους πιο σοφούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...