"Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι"

Γιώργος Σεφέρης

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Ο νόμος είναι νόμος, και πρέπει να ισχύει για ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως ιδεών

Του Νίκου Παππά, Φοιτητή Πολ. Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο




Μεγάλο θέμα δημιουργήθηκε χθες στην Ηγουμενίτσα, καθώς έξι νεαροί συνελήφθησαν καθώς ζωγράφησαν μια μεγάλη Ελληνική σημαία σε παλιό υδραγωγείο της περιοχής Αμπελιών. Ορισμένοι "εθνικόφρονες" θίχτηκαν καθώς θεώρησαν ότι τα παιδιά δεν έκαναν κάτι το μεμπτό. Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με την κίνηση αυτή των νεαρών, όμως σε αυτή τη χώρα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε οι νόμοι να εφαρμόζονται. Και εξηγούμαι...


Οι συγκεκριμένοι νεαροί δεν πήραν καμία άδεια για την κίνησή τους αυτή. Άρα πρακτικά η κίνησή τους ήταν παράνομη, καθώς προχώρησαν σε φθορά δημοσίας περιουσίας. Η αστυνομία λοιπόν ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει στην σύλληψή τους. Δεν είναι ότι θεωρήθηκαν φασίστες όπως νομίζουν ορισμένοι ή ότι η κακιά και ανθελληνική κυβέρνηση έχει δώσει τέτοια γραμμή στην αστυνομία (όχι πως θα μου φαινόταν περίεργο). Είναι ένας νόμος που υποχρεώνει την αστυνομία να τους συλλάβει, και οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους και ανεξαιρέτως απόψεων.

Αναρωτιέμαι αν οι ίδιοι άνθρωποι θα έλεγαν το ίδιο αν στο συγκεκριμένο σημείο είχαν ζωγραφήσει αναρχικοί την δική τους σημαία. Πάλι φθορά ξένης περιουσίας δεν είναι; Γιατί εκεί να αντιδράσουμε κι εδώ όχι;

Το θέμα πλέον είναι του δήμου. Αν ο δήμος δεν έχει πρόβλημα με την συγκεκριμένη φθορά, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για τους νεαρούς. Κι εκεί ακριβώς συμφωνώ ότι αν τελικώς ο δήμος κινηθεί εναντίον τους θα είναι γελοίοι. Η κίνηση των παιδιών για μένα ήταν πολύ ωραία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο νόμος δεν πρέπει να ισχύσει. Ο νόμος είναι νόμος, και πρέπει να ισχύει για ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως απόψεων.

Υ.Γ. Κάποιος θα πει ότι για την άλλη πλευρά οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Θα συμφωνήσω, αλλά αυτό δεν νομιμοποιεί αυτή την πλευρά να παρανομεί επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ενδιαφέρουν οι άποψεις σας και οι διαφωνίες σας.
Ο γόνιμος διάλογος μας κάνει όλους πιο σοφούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...